Kultur

ARKEN skruer op for dansk samtidskunst og popkunst fra Kuwait

Dansk samtidskunst er i fokus i det nye udstillingsprogram for 2025, som ARKEN hermed præsenterer. Publikum kan blandt andet glæde sig til soloudstillinger med danske kunstnere som Frederik Næblerød, Eva Helene Pade og Kenneth Rasmussen. Derudover bliver der sat punktum for udstillingsrækken NATURE FUTURE med den franske kunstner Marguerite Humeau – og popkunst rykker ind på museet med den kuwaitiske kunstner Monira Al Qadiri.

Direktør Marie Nipper udtaler: “Frederik Næblerød er kendt for sin kompromisløse kunst, hvor han med stor skaberkraft skaber maleri og skulptur i en rå, energisk og legende stil,” siger hun og fortsætter: ”Med værker, der spænder fra maleri, keramik, bronze og tegning til store installationer, har han skabt et helt særligt kunstnerisk univers, der inviterer os inden for i det spontane, absurde og humoristiske.”

Udstillingen på ARKEN bliver et intenst og sanseligt møde med Frederik Næblerøds kunst – fuld af overraskende rum. Undervejs kommer man helt tæt på kunstneren og hans blik på tiden netop nu.

Eva Helene Pade 10.04.25 – 31.08.25 

Eva Helene Pade (f.1997) blev uddannet i 2024 fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og udstillingen bliver hendes første på et kunstmuseum.

Direktør Marie Nipper udtaler: ”Centralt i Pades kunstneriske virke står en ny malerisk tilgang til at skildre kvindelige kroppe.  Hun eksperimenterer med den vestlige verdens kunsthistorie, hvor fortid og nutid smelter sammen i drømmelignende fortællinger.”

Til udstillingen på ARKEN præsenterer Eva Helene Pade en monumental serie af nye værker, der er skabt særligt til udstillingen, som vil rumme en urkraft, der udtrykker længsel, ensomhed, glæde og lidelse. Malerierne er inspirerede af komponisten Igor Stravinskys berømte ballet Le Sacre du Printemps (1913) og koreografen Pina Bauschs fortolkning af balletten fra 1975.

Kenneth Rasmussen 18.09.25 – 28.04.2026

Internationalt vinder den upolerede og uskolede kunst mere og mere indpas på museer – kunst, der ofte er skabt af kunstnere, som arbejder ved siden af den etablerede kunstverdens strukturer og scener. Nu viser ARKEN kunstneren Kenneth Rasmussen (f.1972). Han er en selvlært kunstner, som mange danskere kender fra DRs dokumentar-serie ’Originalerne’. Han bor og arbejder i Randers og er tilknyttet Bifrost, der er et kunstnerværksted for kunstnere med særlige behov. Kenneth Rasmussen har tidligere haft en soloudstilling på Randers Kunstmuseum (2022) samt udstillet på talrige museer og udstillingssteder i bl.a. Sverige, Frankrig, Australien, New York, Japan og Tyskland.

Direktør Marie Nipper udtaler: ”Kenneth Rasmussens kunst samler sig omkring spontan og fri strik med strimlede plastikbæreposer, som han gennem mere end 20 år har strikket og hæklet til kolossale ruminstallationer. Ud af hænderne vokser der også linoleumstryk og en verden af fabulerende keramiske figurer, som vi glæder os til at vise”.

Marguerite Humeau 22.05.25 – 19.10.25 

Den tredje udstilling i ARKENs trilogi NATURE FUTURE bliver en udstilling med den franske kunstner Marguerite Humeau (f.1986) i samarbejde med Helsinki Art Museum, som efterfølgende vil vise udstillingen. Den markerer Marguerite Humeaus første soloudstilling i Skandinavien, og der vil være både nyere og ældre organiske og skulpturelle værker, som bliver vakt til live gennem lys og lyd.

Direktør Marie Nipper udtaler: ”Værkerne spiller hver især på egne frekvenser, men skaber samtidig en fælles, mangfoldig fortælling om livets sammenhænge, modsætninger og potentialer her på jorden. Hvad nu hvis elefanterne var blevet den dominerende art på Jorden? Hvad hvis den eneste måde at overleve på Jorden er oppe i dens atmosfære? I sin kunst undersøger Marguerite Humeau livets opståen og menneskets tidlige historie.”

Monira Al Qadiri 13.11.25 – 06.04.26

Hvad er konsekvenserne af vores forhold til olie for vores klima, samfundsøkonomier og kultur? Til efteråret viser ARKEN en stor udstilling med den kuwaitiske kunster Monira Al Qadiri (f.1983), der installerer kæmpemæssige værker gennem museets Kunstakse: Svævende skulpturer med form som petrokemiske molekyler, perlemorsglinsende, roterende borehoveder og et videoværk, der lader os flyve som droner gennem et olieborefelt.

Direktør Marie Nipper udtaler: ”Monira Al Qadiris pop-surreelle univers dykker langt ned i både oliens og perlens historie og mytologi, når hun undersøger olieindustriens og kapitalismens kulturelle betydning i verden i dag.”

Monira Al Qadiri er født i Senegal og opvokset i Kuwait, hvor hovederhvervet i løbet af få generationer har ændret sig fra perlefiskeri til olieudvinding. I dag bor og arbejder Monira Al Qadiri i Berlin.

Kommentarer