Erhverv

Christonik skaber vækst ved at få elbusser til at køre mere effektivt

Erhvervshus Hovedstaden og repræsentanter fra Ishøj Kommune besøgte for nyligt Christonik. På billedet ses fra venstre: Senior forretningsudvikler Henriette Kahré Freris, konsulentchef Flemming Troelsen, erhvervs- og beskæftigelseschef Jørgen Dan Pedersen, kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen, borgmester Merete Amdisen (S), adm. direktør for Erhvervshus Hovedstaden Katrine Paaby Joensen, udvalgsformand Rasmus Boné, indehaver af Christonik, Christian Rud Ingvardsen, medejer Søren Rousing Glob samt CFO Lene Heede Sørensen, fra Erhvervshus Hovedstaden. Foto: Erhvervshus Hovedstaden

Med en ny støttebevilling fra EUDP på 2,3 millioner kroner har Christonik fået mulighed for at optimere energiforbruget på elektriske busser ved at undersøge, hvordan batteriet skal tempereres og herved give en mere bæredygtig busdrift.

Der er fuld fart på afprøvning af nye klimavenlige løsninger til elbusser på værkstedet hos Christonik i Ishøj, der er en dansk værktøjs- og komponentudbyder inden for aircondition og varmeløsninger til alle slags køretøjer. Virksomheden har travlt med at designe og producere nye produkter og specialfremstillede løsninger til klimatiseringen af elbiler og elbusser og har Skandinavien som hjemmemarked men opererer i hele verden.

Med den nye støttebevilling fra EUDP har Christonik fået mulighed for at optimere energiforbruget på elektriske busser ved at undersøge, hvordan batteriet skal tempereres og herved give en mere bæredygtig busdrift.

Indehaver, Christian Rud Ingvardsen, samt direktør og medejer, Søren Rousing Glob, er begge specialister i køleteknik og har en vision om at udfordre eksisterende aircondition systemer og varmeløsninger og være de bedste til at levere innovative, grønne kvalitetsløsninger til HVAC (Heat, Ventilation & Air Conditioning) på biler, busser og tog. Og indtil videre viser tallene for forretningen, at Christonik er inde i en spændende udvikling.

På otte år er virksomheden vokset fra 12 ansatte i 2015 til i dag 28 medarbejdere med blandt andre ansættelse af en softwareudvikler og en hardware-udvikler i 2023. Den nyeste medarbejder, der er startet i august i år, er CFO Lene Heede Sørensen med ansvar for økonomi, og lige nu er virksomheden på udkig efter to til tre nye serviceteknikere samt en teamleder. Målet for 2026 er at få 45 ansatte i Skandinavien.

– Gennem de seneste fem år er vi blevet meget opmærksomme på vores egen og transportbranchens skadelige miljøpåvirkning. Vi er nogle grise for at sige det lige ud. En stor del af vores forretning har derfor nu et stort fokus på at forbedre miljø og bundlinje for vores kunder. Vi vil være et fagligt fyrtårn i vores branche, siger Christian Rud Ingvardsen, der er uddannet Cand. Merc Sol fra Handelshøjskolen i København.

– For at kunne lykkes med det, har vi adskillige gange fået uvurderligt god sparring af Erhvervshus Hovedstaden om ledelse, digitalisering, bestyrelse og generel virksomhedsudvikling. Jeg betaler med glæde min skat, fordi vi som en mindre virksomhed kan bruge de mange gode kompetencer i erhvervsfremmesystemet, det er et vigtigt velfærdsgode, påpeger han.

Ud i hele Europa

Christian Rud Ingvardsen forklarer, at salget skal løftes fra Skandinavien ud til hele Europa. Derfor har han brugt Erhvervshus Hovedstaden til at finde ud af, hvilke personer blandt kunderne, der tager købsbeslutningerne og hvilke argumenter, de er åbne over for, fortæller han.

– Henriette Kahré Freris fra Erhvervshus Hovedstaden har hjulpet os med at omstille Christonik til at have fokus på grøn vækst og har inspireret os til at se på nye muligheder, blandt andet ved at ansøge om støtte til forskellige projekter samt at få en bestyrelse, siger han og tilføjer:

– Vi er meget taknemmelige, for vi er også blevet udfordret på vores egen tankegang om, hvordan vi som ledere driver en virksomhed, og hvordan vi kan løfte vores resultater markant ved at få mange nye værdifulde kontakter, som vi den dag i dag stadig samarbejder med.

En solstrålehistorie fra Ishøj

Christian Rud Ingvardsen er meget positiv over for virksomhedens udvikling og uddyber:

– Vi har netop fået godkendt et projekt til at udvikle optimeringen af batteridriften på busser (optimere energiforbruget på elektriske busser). Projektet støttes af EUDP. Den samlede støtte til projektet er 4,7 millioner, hvoraf vi modtager cirka halvdelen.

Søren Rousing Glob glæder sig over at være blevet en del af Christonik og bidrage til virksomhedens vokseværk ved at have fokus på både klima og bundlinje:

– Vi er på rette vej med at fokusere på den grønne omstilling inden for transportsektoren. I 2015 var vores opsætning på 25 millioner kr., og i år forventes tallet af være 50 millioner kr., og målet for 2026 er 100 millioner kr. Halvdelen af omsætningen skal komme fra egenudviklede produkter og løsninger og den anden halvdel fra eksport”.

– Det næste område, hvor vi har brug for hjælp af Erhvervshus Hovedstaden, er mere fokus på digitalisering, og hvordan virksomheden kan bruge det til at udvikle forretningen og lykkes med eksport til hele Europa”, slutter Christian Rud Ingvardsen.

Glad borgmester

Ishøjs borgmester Merete Amdisen var glad for at høre, at Christonik havde fået så meget ud af sparringen fra Erhvervshus Hovedstaden.

– Den store udfordring er at få flere til at bruge Erhvervshus Hovedstadens sparringstilbud. Vores problem er at få kendskabet om mulighederne og de gode historier ud. Det er interessant at høre jeres vurdering af, hvad I har fået ud af at være i forløb med erhvervshuset. Det kan bidrage til, at vi sammen kan udbrede kendskabet blandt vores lokale virksomheder”, udtaler Merete Amdisen.

På mødet fik gæsterne indblik i den hjælp, som Christonik har haft gavn af, blandt andet hørte de, at Christonik fik sparring af Erhvervshus Hovedstaden første gang i 2015 med projektet Vækstplan med fokus på digitalisering. Senere fik Christonik hjælp til adgang til følgende forløb: Innovationstjek i 2015 og 2016, Vækstrettet kompetenceudvikling 2015, SDG Business Booster i 2019 og SaaS MasterClass i 2022. Foto: Erhvervshus Hovedstaden
Her står ejer Christian Rud Ingvardsen og medarbejdet og direktør Søren samt CFO Lene Heede Sørensen sammen med Henriette fra Erhvervshus Hovedstaden, der ifølge de to ejere af Christonik har hjulpet dem med at få adgang til en bred vifte af meget kompetente konsulenter samt sparring og inspiration til strategi- og ledelsesudvikling. Foto: Erhvervshus Hovedstaden

Fakta om Christonik

Christonik blev oprindelig startet af Christian Rud Ingvardsens far Jørgen i 1972 som en mindre kølegrossist. Både Christians far, farfar og oldefar har været i kølebranchen. Christian kom for alvor ind i firmaet i 1998 og hans bror i 1999. I 2018 ansætter Christonik den første servicetekniker, og i 2023 er der otte teknikere med to yderligere på vej samt ansættelse af en egentlig servicechef. I 2020 opretter Christonik en afdeling i Norge med i dag fem ansatte. Christonik ApS og Christonik Norge er begge ISO 9001 og 14001 certificerede.

Christonik arbejder for tiden med flere udviklingsprojekter i samarbejde med fx Teknologisk Institut og Force Technology, herunder om en uafhængig batteritester til elektriske biler og en HVAC Surveillance, som overvåger HVAC anlæg på busser og tog for at minimere klimapåvirkningen fra anlæggene og samtidig sikre en optimal drift. Virksomheden har også et projekt om renovering af brænderhoveder på oliefyr på busser og tog. Ligeledes foretager Christonik såkaldte SoH tester, der er en uvildig test af batterier på elbiler udviklet sammen med Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, FDM med flere.

 

Kommentarer