Tranegilde

Ingen julebelysning i år: ”Vi skal reducere strømforbruget”

Arkivfoto

Ishøj Kommune dropper julebelysningen i år for at bidrage til aflastningen af elnettet, så Danmark kommer sikkert gennem vinteren.

”Vi skal bidrage til en reduktion af det danske strømforbrug. Når vi vælger at droppe julebelysningen, så gør vi det som en forebyggende indsats, for at Energinet ikke skal skride til kontrollerede strømafbrydelser, som de allerede har varslet, kan blive nødvendigt, hvis vinteren bliver både kold og vindstille,” siger borgmester Merete Amdisen.

Normalt sætter kommunens park- og vejafdeling et stort juletræ med lyskæder op på den runde plads over for indgangen til svømmehallen og lyskæder i lindetræerne rundt om pladsen samt et juletræ ved hovedindgangen til centeret ved Bilkas parkeringsplads. Men ikke i år.

”Julebelysningen er noget helt særligt i en mørk og kold tid, og det vil blive savnet. Men når valget står mellem unødvendig og nødvendig strøm, så må julebelysning betragtes som unødvendig strøm. Derfor har vi valgt at droppe den,” forklarer Merete Amdisen.

Udover at droppe julebelysningen har Ishøj Kommune også valgt at slukke for den røde lampe, som oplyser bycenterets gavl og lysene under broerne.

Opfordrer kommunerne til at spare

KL og Energistyrelsen opfordrer løbende kommunerne til at spare på strømmen på grund af den usikre forsyningssituation. På den måde kan kommunerne være med til at forebygge en situation, hvor Danmark står og mangler strøm og i yderste konsekvens må gøre brug af en kontrolleret strømafbrydelse.

En kontrolleret strømafbrydelse – også kaldet brownout – kan blive nødvendig, hvis vinteren bliver både kold og vindstille. Her vil Energinet beordre distributionsselskaberne til at lukke for strømmen et par timer ad gangen i udvalgte områder.

”Derfor er vi også som kommune blevet bedt om at kigge på nødberedskabet på alle områder, så vi er klar, hvis vi kommer dertil, hvor en kontrolleret strømafbrydelse bliver nødvendig i vores lokalområde,” fortæller Merete Amdisen.

Alle kan gøre en forskel

Ifølge Energistyrelsen er situationen alvorlig, men de forventer, som det ser ud lige nu, ikke strømafbrud til vinter. Det bedste borgere, kommuner og virksomheder kan gøre nu, er at spare på strømmen.

”Mange bække små gør en stor å. Hvis vi alle sammen gør lidt, så gør det en stor forskel – ikke kun for strømforbruget – men også vores pengepung, som særligt mærker forskellen, når priserne er høje,” siger Merete Amdisen.

Udover Ishøj Kommune har Ishøj By Center også valgt at spare på strømmen med færre julelys. Derfor sætter de ikke lys op udenfor i år.

Kommentarer